UCCG

Naučno istraživanje: Smanjen unos pšeničnog brašna i pekarskog kvasca poboljšava zdravlje jetre

Foto: UCG
Ograničenje unosa pšeničnog brašna i pekarskog kvasca može imati značajan pozitivan uticaj na zdravlje jetre kod pacijenata koji imaju nealkoholnu masnu jetru. To je pokazalo međunarodno naučno istraživanje, objavljeno u prestižnom naučnom časopisu Archives of Medical Science (SCI, SCIE, SSCI, A&HCI) čiji je jedan od autora i dr Aleksandra Klisić sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) je učestali, nealkoholni, progresivni poremećaj jetre povezan s metaboličkim disbalansom.

“Cilj ove studije bio je da uporedi efikasnost dijete s ograničenjem unosa pšeničnog brašna ili pekarskog kvasca sa tradicionalnom dijetom zasnovanom na smanjenju kalorijskog unosa kod pacijenata s ovom bolešću”, saopštili su iz UCG.

Analizirani podaci dobijeni su od 243 osobe sa istim problemom učestvovale u studiji do kraja.

“Od toga, 54 pacijenta je imalo standardnu dijetu, 104 pacijenta dijetu bez pšeničnog brašna, i 85 pacijenata bez pekarskog kvasca. Period intervencije trajao je šest mjeseci, tokom kojih je pažljivo praćeno pridržavanje dijetetskih preporuka. Antropometrijska mjerenja, testovi funkcije jetre i ultrazvučni pregled jetre sprovedeni su na početku istraživanja, nakon tri mjeseca i na kraju intervencije”, dodaje se u saopštenju.

Na kraju šestomjesečnog ispitivanja, rezultati su pokazali da su grupe koje su primjenjivale dijetu bez pšeničnog brašna i dijetu bez pekarskog kvasca imale značajno smanjen indeks tjelesne mase i nivoa triglicerida u poređenju sa standardnom dijetom koja se bazirala samo na smanjenju kalorija.

“Pored toga, zabilježeno je značajno smanjenje težine jetrene steatoze ili stanja u kojem dolazi do nakupljanja masti u ćelijama jetre, u ovim grupama. Grupa sa standardnom dijetom nije pokazala značajne promjene u ovim parametrima. Grupa sa dijetom bez pšeničnog brašna zabilježila je značajno smanjenje vrijednosti Hepatičkog Steatoznog Indeksa (HSI) (p < 0,05) – dijagnostički alat koji se koristi za procjenu prisustva masne jetre”, kaže se u saopštenju.

Gojazni pacijenti tokom studije su imali veće vrijednosti pokazatelja koji se povezuju sa masnom jetrom. Ove povišene vrijednosti sugerišu, navodi se, da se masna jetra kod njih nalazi u naprednijem stadijumu, što može zahtijevati hitnije medicinske mjere, promjene u ishrani i načinu života kako bi se spriječilo dalje napredovanje bolesti.

“Ova studija naglašava značaj sastava hrane i dijetetskih strategija u tretmanu nealkoholne masne bolesti jetre. Ipak, ukazuju naučnici, neophodno je sprovesti sveobuhvatna i dugoročna istraživanja koja uzimaju u obzir genetske i metaboličke varijacije među pojedincima. Personalizovani pristupi u ishrani, prilagođeni specifičnim nutritivnim potrebama, mogu igrati ključnu ulogu u tretmanu nealkoholne masne bolesti jetre, ukazuje ovo istraživanje”, zaključuje se.

Autori istraživanja su: Enver Ciftel, Aleksandra Klisić, Serpil Ciftel, Jelena Kotur Stevuljević, Gokhan Tonkaz, Ramazan Dayanan, Arzu Bilen, Habib Bilen, Ilyas Capoglu, Filiz Mercantepe.

Komentarišite ovu temu

Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare

Sport